24 Nisan 2024

Uluğbeyler Emin Işık

“Uluğbeyler Emin Işık ” Belgeselinin Galası Yapıldı

Uluğbeyler belgesel dizimizin ikinci durağı, aşkı meşk eden gönül insanı,  Emin Işık oldu. Galaya, Emin Işık’ın yakın dostları, öğrencileri, ailesi, akademi, edebiyat ve sanat dünyasından yoğun katılımın olduğu belgesele KOCAVlılar katıldı.

“Uluğbeyler Emin Işık” belgeseli T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından desteklendi.  “Uluğbeyler Emin Işık” belgeseli Vakıf mezunlarımızdan Murat Çeri tarafından çekildi. 71 dakika süren belgesel, 14 kişilik ekiple bir yılda tamamlandı. 

“Uluğbeyler, Bir İdeale Ömür Vermiş İnsanların Ortak İsmi…”

Saat 19’da başlayan Galanın açılış konuşmasını Vakıf Başkanımız Av. Dr. Ali Ürey yaptı. Konuşmasında KOCAV’ın ahde vefaya verdiği önemi vurgulayan Av. Dr. Ürey, bu belgesel dizisinin de bunun en güzel örneği olduğunu söyledi.“KOCAV’ın amaçlarından biri nasıl ki münevverler yetiştirmekse bir diğer amacı da mevcut münevverlerin tarihte layık olduğu yeri almasını sağlamaktır. Vefa, KOCAV’ın olmazsa olmazıdır. İlme, ilim yapan münevvere saygı, KOCAV’ın olmazsa olmazıdır. Biz bu değerlerimizi hiç aksatmadan bugünlere kadar getirdik, bundan sonrada getirmeye devam edeceğiz. Bu çerçevede yapmaya, çalıştığımız faaliyetlerden biri de Uluğbeyler dizisidir. Uluğbeyler ile biz Türk Kültürü’ne hizmet eden, ister yaşayan ister Hakkın rahmetine kavuşmuş olan isterse iş adamı, isterse ilim adamı veya sanatkâr olan münevverleri konu ediyoruz. Çünkü bu milletin değerlerine hizmet sadece ilimle, sadece sohbetle sadece sanatla veya sadece para ile olmuyor. Bunların tamamıyla birden oluyor.”

Vakıf Başkanımız Ürey’in konuşmasının ardından teşekkür plaketleri takdim edildi. İlk plaket belgesel filminin yönetmeni, KOCAV Mezunlarından Murat Çeri’ye Vakıf Başkanımız tarafından verildi. Daha sonra T.C. Kültür Bakanlığı Sinema Genel Müdür Yardımcısı Selçuk Yavuz Kanat’a Türk Kültürüne Hizmet Vakfı Başkanı Av. Şerafettin Yılmaz tarafından KOCAV adına plaket verildi.

Son olarak Uluğbey Emin Işık ve ona plaketi sunmak için Av. Dr. Ürey sahneye davet edildi. Kendisini alkışlar eşliğinde, ayakta sahneye uğurlayan seyircilerin saygısına ve sevgisine,  Emin Işık içten gülümsemeleri ve babacan tavrıyla karşılık verdi. Takdimin ardından, duygu ve düşüncelerini paylaşmak üzere Hocamız kısa bir konuşma yaptı.

“Sadi Şirazi, Bostan kitabında bir hikâye anlatır. Eskiden hamamda kilin bizzat kendisi kullanılırdı. Saç baş sabunlandıktan sonra bir miktar o saça, toprak kil, yoğurt gibi yapılır boza kıvamında sürülür, bir hayli bekletilir sonra durulanır. Şimdi onu saç kremleriyle falan yapıyorlar ama hiç birisi onun yerini tutmaz. Orda demiş ki Ey kil! Sen toprak olmaya topraksın ama bu insanlar seni başlarına sürüyorlar, ilaç gibi kullanıyorlar. Bu kıymeti, bu değeri nerden kazandın da sen bu kadar baş tacı oldun, bu kadar kıymet kazandın, bu kadar değer kazandın?. Toprakta cevap verir. Ben gül ağacının dibinde büyüdüm der. Orda yaşadım. Bende bir şey yok, bütün koku; o gül ağacından elde ettiğim, gül yapraklarının üzerime dökülmesinden elde ettiğim kokulardır. O güzelliklerdir. Ben de biraz öyleyim. Şanslı bir insanım. Babam hocaydı, dedeme yetişmedim o da hocaymış din adamı onun babası İbrahim dedem yani babamın dedesi o da hoca. Kısacası ben değerli insanların elinde yetiştim, dizlerinin dibinde büyüdüm. Çok iyi ağabeylerim arkadaşlarım oldu. Celal Hoca, Nurettin Topçu, Mahir İz bizzat hem ders hocalarım oldu hem de onların evlerine sohbetlerine yakın ilişki içinde onların yakınlarında bulundum. Bütün değerim ondan ibarettir.  Bizde bir şey yok, Emin Işık et ve kemikten ibarettir. Ama insan öyle bir ortamda yetiştiği zaman bir şeyler bulaşıyor işte. Hastalık gibidir bu da,  bize de bir şeyler bulaşır.

Türk kültürü benim için bir bütündür.  Şiş kebabından, lahana turşusuna, davul zurnaya kadar ezan-ı Muhammediye kadar musikimiz, yemeklerimiz, adetlerimiz, geleneklerimiz, loğusa şerbetimiz hepsi bize mahsus olan bizi biz yapan neyimiz varsa dinimizden imanımızdan itibaren hepsine sahip çıkmak gerekir!

Program belgesel filmin gösterimi ile devam etti. Emin Işık’ın hayatını, doğumundan üniversite yıllarına, asistanlığından bugüne kadar çeşitli ayrıntılarıyla görselleştirilen belgesel de 17 kişi ile röportaj yapıldı.

Programın sonunda gelen misafirlere içinde “Uluğbeyler Emin Işık” belgesel filminin DVD’si ve KOCAV Yayınları’nın yer aldığı hediye paketleri takdim edildi.

Uluğbeyler Emin Işık Künye

Yapımcı: KOCAV Yayıncılık

Yönetmen: Murat ÇERİ

Yapım Sorumlusu: İbrahim BİZ

Görüntü Yönetmeni: Mehmet Kürşat DURU

Metin Yazarı: Ahmet PAK

Görsel Efekt: Hasan TURGUT

Kurgu: Ahmet ŞAHİN

Müzik: Basar Productions

Seslendirme: Murat GÖKŞEN

Kum Sanatı Sanatçısı: Veysel ÇELİKDEMİR

Prodüksiyon Sorumluları: Mehmet TUNCER, Hüseyin Bideci

Ulaşım: Ahmet Cihat UYSAL

Kameramanlar: Reis YAŞAR

Deşifreler: Emir KARAKAYA, Şahin NERGİZ